Objętość czworoscianu.
aa: Witam!
Mam do policzenia objętość czworościanu w przestrzeni.
Wiem, ze liczymy specjalnym wzorem na iloczyn mieszany. Tak też robię i cały czas wychodzi mi
0. Co robic w takim przypadku?
Pozdrawiam!
12 sty 00:01
aa: to jak to jest?
12 sty 00:19
Godzio: Pokaż współrzędne punktów
12 sty 00:24
aa: a = 0,0,0 b = 4,1,0 , c = 4,1,0 d = 1,1,4
12 sty 00:26
aa: i jak? spojrzy ktoś?
12 sty 00:57
Godzio:
Ehh, B = C ?
12 sty 01:41
aaa: tak, wlasnie tak mam napisane. to bład w zadaniu?
12 sty 11:13
aaa: to jak to jest wkoncu?
Bo mam jeszcze podpunkt b tego zadania i wychodzi mi ok, wiec moze faktycznie pkt. a jest zle.
12 sty 11:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... bład w zadaniu badź w przepisywaniu
jak możesz otrzymać czworościan jak masz tylko 3 (różne) punkty

... w efekcie nie
otrzymujesz bryly 3d tylko figurę 2d której objętość wynosi 0
12 sty 11:41
aaa: no tez mi cos nie pasowalo ale ja głupi liczyłem

A jeszcze w takim razie zapytam się odnosnie iloczynu mieszanego.
Jezeli współrzędne nie są takie same a iloczyn mieszany = 0 to znaczy, że wektory są
współpłaszczyznowe i tez nie moze miec taki równoległościan czy czworościan objętości bo też
lezy na jednej płaszyznie i jest 2d, tak?
12 sty 11:47
aaa: dobrze rozumiem?
12 sty 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jest
12 sty 11:59
aaa: super, dziekuje bardzo

Pozdrawiam!
12 sty 12:04