Bok AB
patka95: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz równania ogólne prostych
zawierających boki tego trójkąta.
Mógłby ktoś sprawdzić ? Zrobiłam to tak:
I teraz obliczam a
−2a−3=−2a−2
−2a+2a=−2+3
a=1

A teraz b
b=−2*1−2
b=−4
układam równanie
y=x−4
−x+y+4=0
To jest chyba źle i ktoś by mi mógł powiedzieć gdzie mam błąd ? Tutaj tylko chodzi mi o bok AB.
W odpowiedziach jest: x+2=0 . Czemu mi tak nie wyszło ? Byłabym wdzięczna gdyby ktoś rozwiązał
mój problem

Z góry dziękuję
11 sty 23:44
pigor: ... no jak a=1

kiedy −2a+2a= 0a= 0

, czyli 0=1 sprzeczność , dlatego tego sposobu w
tym przypadku nie możesz stosować (dany układ jest sprzeczny, co widać gołym okiem) ;
zauważ, że dane punkty A i B mają taka samą odciętą x (1−szą współrzędną) równą −2 , dlatego
równanie prostej AB musi być
x=−2 ⇔
x+2=0 w postaci ogólnej , czyli Ax+By+C=0 ,
gdzie B=0 ( tu prosta równoległa do osi OY) i tyle ;
narysuj sobie te punkty A,B na płaszczyźnie (kartce) z układem osi OX i OY to zobaczysz, tę
prostą . ...
12 sty 00:07
ZK:
Rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
Masz A(−2,3) i B(−2,2)
(−2−(−2))(y−3)=(2−3)(x−(−2))
0*(y−3)=−1(x+2)
0=−x−2
Rownanie ogolne prostej jest postaci Ax +By+C=0 . teraz lprawa na lewa i mamy x+2=0 i
takie jest rownaniwe prostej w postaci ogolnej przechodzacej przez punkty A i B
Wezmy punkt B (−2,2) i C(2,0)
do wzoru podstaw i masz (2−(−2)(y−2)=(0−2)(x−(−2)
4(y−2)=−2(x+2)
4y−8=−2x−4 postac ogolna wiesz juz jaka jest a wiec 2x+4y−4=0 i to jest rownanie prostej w
postaci ogolnej przechodzacej przez punkt B i C
12 sty 00:23
patka95: aaa już rozumiem

dziękuuuję baaardzoo
12 sty 14:19
ZK: Oczywiscie ma byc 2x+4y+4=0 − a nie −4 . Przepraszam za pomylke .
12 sty 15:59