Bardzo proszę o pomoc
seba: Wykopanie pierwszego metra studni kosztowało 20zł a każdego następnego o 10zł drożej od
poprzedniego. Ile metrów studni wykopano wiedząc że za wykopanie całej zapłacono 1350zł
11 sty 23:35
Ajtek:
Masz c. arytmetyczny.
a
1=20
r=10
S
n=1350
a
n=a
1+(n−1)*r
n − ilość metrów wykopanej studni.
12 sty 00:13
Mila: korzystamy z własnosci ciągu arytmetycznego
a
1=20
r=10
a
n=20+(n−1)*10
dokończysz? (n=15)
12 sty 00:15
pigor: ... , masz tu ciąg arytmetyczny (a
n) , w którym
a
1=20 , r=10 , to a
n=a
1+(n−1)r= 20+(n−1)*10= 10n+10, oraz
suma S
n=1350 , gdzie
n=? − szukana liczba metrów , zatem
Sn=1350 ⇔
12n(a
1+a
n)= 1350 /* 2 ⇔ n(20+10n+10)= 2700 /:10 ⇔
⇔ n(n+3)= 270 ⇔ n(n+3)= 15*18 ⇔
n=15 m − szukana
głębokość studni .
12 sty 00:22