proste, ale nie mogę wpaśc -.-
jancio: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n ≥1 liczba 10n – 4 jest podzielna przez 6
korzystając z cech podzielności przez 2 i 3.
11 sty 22:56
Godzio: 10n − 4 = 9 * 10n − 1 + 9 * 10n − 2 + ... + 9 * 102 + 9 * 101 + 6
Ostatnia cyfra (6) jest podzielna przez 2, a suma cyfr jest podzielna przez 3:
9 * (n − 1) + 6 = 9n − 9 + 6 = 3 * (3n − 1)
A żeby zobrazować:
1000 − 4 = 996
10000 − 4 = 9996
11 sty 23:06
zombi: Miałeś kongruencje? Bo nie wiem czy jest sens to zapisywać
11 sty 23:07
zombi: Spóźniłem się

+ Godzio bez kongruencji zrobił...
11 sty 23:08
Godzio:
Nie wiem czy rozwiązanie z kongruencjami korzystałoby z cech podzielności przez 2 i przez 3
11 sty 23:11
zombi: No ja zrobiłem, że 10n−4 = 0 (mod 2) i 10n−4 = 0 (mod 3)
11 sty 23:15
ZK: A tak moze byc? 1 krok indukcyjny dla poczatkowej liczby naturalnej n=1 czyli 101−4=6
−podzielne przez 6
2 krok indukcyjny . Sprawdzamy czy jesli twierdzenie jest przwdziwe dla n=1 to czy jest
prawdziwe dla nastepnej liczby naturalnej czyli n+1
10n+1−4=101*10n−4=10*10n−40+36=10(10n−4)+36=10(10n−4)+6*6
Zgodnie z zalozeniem indukcyjnym liczba ta jest podzielna przez 6 . Kazdy skladnik sumy jest
podzielny przez 6 wiec tez cala suma jest podzielna przez 6 . A jak jest podzielna przez 6
to jest rownoczesnie podzielna przez 2 i 3
12 sty 01:08
Godzio:
Rozwiązanie jest ok, ale nie ma wykorzystania cechy podzielności
12 sty 01:13
zombi: Właściwie to można to zrobić jeszcze ze skróconego mnożenia
10
n−4=10
n−1
n−3=(10−1)[10
n−1+10
n−2+...+10
1+1]−3=9[10
n−1+10
n−2+...+10
1+1]−3 i w
zasadzie mamy to co Godzio

Nudziło mi się, więc patrzyłem czy tak też można.
12 sty 01:50
Godzio:
12 sty 01:51