Znaleźć wyraz rozwinięcia dwumianu w którym nie występuje X
sys:

Znaleźć wyraz rozwinięcia dwumianu w którym nie występuje X
SZCZEGOLOWO
11 sty 22:07
pigor: | | 1 | |
... widzę to tak : dany dwumian Newtona : (4√x+ |
| )10, a |
| | 4√x | |
| | | | 1 | |
Wk+1= | (4√x)10−k ( |
| )k , to z warunków zadania szukam |
| | | 4√x | |
takiego numeru k wyrazu, że
| | 1 | |
(4√x)10−k ( |
| ) k = x 0 ⇔ x 14 (10−k) x−14 k = x 0 ⇔ |
| | 4√x | |
⇔ x
14 (10−k) −14 k = x
0 ⇔
14(10−k)−
14k = 0 /*4 ⇔
⇔ 10−k−k=0 ⇔ 2k=10 ⇔
k=5 − 5−ty wyraz dwumianu nie zawiera zmiennej x . ...
11 sty 22:38
Mila: Policz trochę.
11 sty 22:41
sys: do MILA: jakby mi wychodzilo, to bym tu nie pisala i nie prosila o pomoc.........
11 sty 23:10
sys: dzięki Pigor

to jest na pewno dobrze, wszystko sie zgadza

) nie wiem jak ci dziekowac
11 sty 23:13
sys: Sorki.. nie chcialam

Licze caly dzisiejszy dzien. i wszystko zle wiec weszlam na forum po pomoc.. bo juz nie daje
rady..
11 sty 23:23
sys: A wgl to PIGOR robi wszystko dobrze
11 sty 23:24