obliczyc 9 wyraz rozwiniecia dwumianu newtona
sys:

obliczyc 9 wyraz rozwiniecia dwumianu newtona
Prosze o pomoc....... wszystko szczegolowo rozpisac...
11 sty 21:59
jikA:
(a + b)
n to k − ty wyraz rozwinięcia dwumianu Newtona wygląda następująco
11 sty 22:06
Maslanek: A nie czasem k+1 wyraz rozwinięcia?
11 sty 22:07
sys: a moglbys mi to do konca policzyc blagam cieee

))
11 sty 22:08
sys: ja w ogole mam troche inny wzor, ale tez na ka−ty wyraz: (pisze tak dziwnie bo nie umiem w tym
prog)
(n ) n−k+1 k−1
(k−1) * a * b
TAKI MAM WZOR
11 sty 22:10
11 sty 22:26
jikA:
| | 1 | |
Teraz podstawiasz za a = 2√x , b = |
| , n = 12 , k = 9. |
| | √x | |
11 sty 22:33
Mila: | | | | | | 1 | | | | 1 | |
= | (2√x)12+ | (2√x)11*( |
| )1+ | (2√x)10*( |
| )2+ |
| | | | √x | | | √x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
+ | (2√x)9*( |
| )3+ | (2√x)8*( |
| )4+ |
| | | √x | | | √x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
+ | (2√x)7*( |
| )5+ | (2√x)6*( |
| )6+ |
| | | √x | | | √x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
+ | (2√x)5*( |
| )7+ | (2√x)4*( |
| )8+ |
| | | √x | | | √x | |
============
| | | | 1 | | | | 1 | |
+ | (2√x)3*( |
| )9+ | (2√x)2*( |
| )10+ |
| | | √x | | | √x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
+ | (2√x)1*( |
| )11+ | ( |
| )12 |
| | | √x | | | √x | |
No nie wiem, czy nie ma literowki.
| | | |
Masz wszystko policzone ale poznajesz po | to jest (k+1) wyraz |
| | |
no to 9−ty wyraz?
11 sty 22:38
pigor: | | 1 | |
... widzę to tak : (2√x+ |
| )12 − dany dwumian , to |
| | √x | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
W9= W8+1= | (2√x)12−8 ( |
| )8= | (2√x)4 |
| = |
| | | √x | | | x4 | |
| | | | 1 | | | 16 | |
= | 16x2 |
| = |
| = 55*9*16 x−2=7920 x−2. ... |
| | | x4 | | x2 | |
11 sty 22:53
sys: jestes pewien ze to jest dobry wynik

?

bo ja znowu mam inny sposob na robienie tego.. mam
1 przyklad w zeszycie, a do rozwiazania dala chyba ze 20 no i sa rozne przypadki i nie
wiem...

/
11 sty 23:07
sys: a w ogole to pierwiastek z x do potegi 8 to nie jest x do potegi czwartej.. wg mnie cos jest
nie tak
11 sty 23:09
pigor: hmm ... , dla mnie (
√x)
8= (x
12)
8 = x
12*8= x
4 . ... czyż nie tak
11 sty 23:24
sys: faktycznie

)
11 sty 23:27
sys: ale nie rozumiem czemu napisales ze W9= W8+1.. a czemu nie np W5+3 ?
11 sty 23:27
sys: tzn 5 +4 haha
11 sty 23:28
pigor: , bo we wzorze ogólnym dwumianu liczymy wyrazy od k=0 (zera), a więc
k=0, to mamy 1−szy wyraz, k=1 to 2−gi , ... ,
k=8 to
9−ty wyraz itp, itd, . ...
11 sty 23:42
sys: aaa
11 sty 23:44