Pochodne
Maslanek: Pochodne
Podaje się, że (|x|)'=sgn x
Ale jednocześnie mamy, że nie istnieje pochodna w dziubkach. Także jak to w koncu jest?
11 sty 21:34
jikA:
Można w tym wypadku mówić tylko o pochodnych jednostronnych
f'−(x) = −1 oraz f'+(x) = 1.
11 sty 21:44
Maslanek: A całki jakich funkcji nie istnieją?
11 sty 21:45
jikA:
Jeżeli funkcja f jest ciągła na przedziale (a ; b) to jest na tym przedziale całkowalna.
11 sty 21:51
Maslanek: Więc funkcja postaci y=|x| jest całkowalna?
11 sty 21:56
jikA:
Tak ale sgn(x) nie. Więc zapamiętaj pochodna funkcji |x| nie istnieje.
11 sty 21:58
Maslanek: Dziękuję

Jeszcze inne pytanie.
Mógłbyś mi podać przykłady funkcji nieróżniczkowalnych?
− na pewno wszelkie moduły (no chyba, że to moduł czegoś co ma zawsze stałą wartość?)
A reszta?
11 sty 22:02
Maslanek: Tzn. stałą − stałego znaku
11 sty 22:02
jikA:
Liczysz pochodną w punkcie xo z definicji jeżeli granica prawo i lewostronna są różne
oznacza to że ta funkcja nie posiada pochodnej.
11 sty 22:10
11 sty 22:15