zad.
HILF: Produkt krajowy brutto (PKB) to wartość dóbr i usług nowo wytworzonych na terenie kraju w
ciągu roku. W 2008 roku w państwie A roczny PKB wzrósł o 3%, a w państwie B wzrósł o 4%.
Zakładając stały wzrost PKB, oblicz, w którym roku w każdym z tych państw nastąpi
dwudziestoprocentowy jego wzrost.
pigor: ..., nie wiem jaki poziom reprezentujesz, dlatego może podam sposób
...

na piechotę, czyli na "chybił trafił" z dokładnością do 3−ech miejsc
po przecinku i tak:
w państwie A : (103%)
6= 1,03
6=1,194=119,4% − mało,
to 1,03
7=1,230= 123% , a więc w państwie A w roku 2008+7=
2015
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w państwie B : (104%)
5= 1,04
4= 1,170 <1,20=120%, a
dalej 1,04
5= 1,217= 121.7% , więc w roku 2008+5=
2013 roku . ....