Czy jedynym sposobem sprawdzenia równoległosći/prostopadłości wektorów jest ich
aa: Czy jedynym sposobem sprawdzenia równoległosći/prostopadłości wektorów jest ich mnozenie
skalarnie/wektorowo?
Bo mam takie zadankowe, gdzie mam chyba 8 wektorów i mam znalezc sposrod nich pary wektorów
równoległych lub prostopadłych, co daje mi w sumie troche duzo kombinacji jakby tak kazdy z
kazdym mnozyc wektorowo i skalarnie.
Moze jest inny sposob?
Pozdrawiam!
11 sty 21:13
aa: czy ktos mi wyjasni ową ciezka sprawe?
11 sty 21:32
Mila: Napisz te wektory.
11 sty 21:56
ZK: Jesli dwa niezerowe wektory v i w sa prostopadle to ich iloczyn skalarny =0
vxwx+vywy=0 i na odwrot jesli powyzszy warunek jet spelniony to albo conajmniej jeden z
tych wektorow jest zerowy albo wektory te sa prostopadle
Jesli dwa niezerowe wektory v i w sa rownolegle to wyznacznik tych wektorow =0
|vx vy| =0
|wx wy|
i Takze na odwrot . jesli wyznacznik 2 wektorow =0 to albo conajmniej jeden z tych wektorow
jest zerowy albo wektory te sa rownolegle .
12 sty 13:02