twierdzenie sinusów
Michał: wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC miara kąta α jest 2−krotnie większa od sumy kąta β to:
a2−b2=bc
11 sty 21:12
Dominik: przepisz polecenie poprawnie
11 sty 21:13
Michał: wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC miara kąta α jest dwukrotnie większa od miary kąta β to :
a2−b2=bc
11 sty 21:16
PW: α = 2β
sinα = sin2β = 2sinβcosβ
Twierdzenie sinusów pozwoli na tej podstawie wyliczyć prosty związek między a i b.
Pewnie po zastosowaniu twierdzenia cosinusów i paskudnych rachunkach będzie po wszystkim.
12 sty 16:07