ciągi
Marcin: Wszystkie wyrazy skończonego malejącego ciągu arytmetycznego są liczbami naturalnymi . Wybrano
pewnie dwa wyrazy ciągu . Znajdź te wyrazy wiedząc że różnica ich kwadratów jest równa 11.
To zadanie widziałem rozwiązane lecz nie do końca , wg mnie nie rozważono drugiego przypadku
{(an+1)}2−{(an)}2=−11
(2an+r)r=−11
r<0
więc r może być równe −11 albo −1
2an−11=1 an=6 an+1=−5
2an−1=11 an=6 an+1=5
Natomiast kazdy w rozwiązaniu podaje tylko wynik 5 i 6 . czy ktoś może mnie oświecić
dla czego tak ?
11 sty 21:08
jikA:
Po pierwsze skąd wiesz że są to dwa kolejne wyrazy ciągu? Po drugie czy liczba −5 jest liczbą
naturalną?
11 sty 21:16
Mila: Dlaczego wybrałeś kolejne wyrazy?
11 sty 21:18
Mila: Zwróć też uwagę, że (−5) nie jest liczbą naturalną.
11 sty 21:21
Marcin: Przepraszam ,"pewne dwa kolejne wyrazy ciągu " co do liczb naturalnych przeoczyłem ten
fakt , dziękuję za nakierowanie
11 sty 21:21
jikA:
Już masz odpowiedź czemu tylko odpowiedzi 5 i 6 pasują.
11 sty 21:23
Mila:
11 sty 21:28