matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
zombi:
x
n
Mam pewną liczbę p=
i nie wiem jak obliczyć p', bo nie wiem co z tą n! zrobić
n!
11 sty 20:59
Maslanek:
dp
n! to po prostu pewna liczba, jeśli liczymy
. W innym przypadku byłby problem
dx
11 sty 21:02
zombi:
Mam zostawić n! jako stałe? bo liczę pochodną po x, czyli dostanę
nx
n−1
p'=
prawda?
n!
11 sty 21:03
Maslanek:
Mhm.
x
n−1
Czyli p'=
(n−1)!
11 sty 21:07
zombi:
Dzięki
11 sty 21:11