Algebra liniowa
fdsa: Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni
Z=lin<(1,1,3,3),(1,0,−2,−1),(3,2,4,5),(4,1,3,4)>.
Wymiar jest to po prostu ilość tych wektorów w powłoce? dimZ=4?
Żeby wektory tworzyły bazę, muszę generować Z i być liniowo niezależne. Widać, że generują, ale
wszystkie cztery są liniowo zależne. Jak znaleźć w takim razie bazę? Muszę znaleźć dowolne 3
wektory liniowo niezależne?
11 sty 20:20
fdsa:
11 sty 20:58
fdsa: W przestrzeni wektorowej R2012 dane są podprzestrzenie U oraz V. Wektory u1, u2, u3
tworzą bazę dla U, a wektory v1, v2 stanowią bazę dla V. Wiadomo też, że dim(U∩V)=0.
a). wyznaczyć wymiar podprzestrzeni U+V
b). udowodnić, że wektory u1, u2, u3, v1, v2 są liniowo niezależne.
ad a).
dimU=3 dimV=2
dim(U+V)=dimU+dimV−dim(U∩V)?
Czyli wymiar U+V=5?
ad b). to jest oczywiste, tylko jak to udowodnić?
11 sty 21:06
b.: można po prostu, napisać kombinację liniową
a1 u1 + a2 u2 + a3 u3 + a4 v1 + a5 v2 = 0
i teraz przenosząc a4 v1 + a5 v2 na prawą stronę mamy po lewej stronie wektor z U, a po
prawej wektor z V. Jedynym wektorem z U ∩V jest 0, więc obie strony są zerami, i z
niezależności u1, u2 i u3 dostajemy teraz że a1 = a2 = a3 = 0, a z niezależności vj:
a4=a5=0
można też kombinować np. tak:
każdy wektor z U+V jest sumą wektora z U i wektora z V, a te wektory da się zapisać w postaci
kombinacji liniowej u1, u2, u3 oraz v1, v2 (odpowiednio)
wniosek: u1, u2, u3, v1, v2 rozpinają U+V
a skoro dim(U+V)=5, to muszą być one liniowo niezależne
11 sty 21:33
Krzysiek: 1)znajdź maksymalną ilość wektorów liniowo niezależnych(niekoniecznie musi być ich 3) będą one
tworzyć bazę, a ich ilość to wymiar przestrzeni.
11 sty 21:37
fdsa: Dzięki wielkie

super dowody. A co z pierwszym?
11 sty 21:41
fdsa: Aha, czyli wymiar podprzestrzeni, to nie ilość wektorów w powłoce, tylko ilość wektorów liniowo
niezależnych w powłoce? A jak szybko znaleźć te wektory liniowo niezależne? Musze po kolei
wszystkie przypadki rozpatrywać? Podobno można ułożyć je w macierz i sprowadzić do postaci
schodkowej. Rząd macierzy wychodzi 3. Ale jak potem odczytać te wektory?
11 sty 21:44
Krzysiek: pierwsze pytanie:tak.
jak doprowadziłeś/aś do postaci schodkowej to te 3 wektory(wiersze ) będą tworzyć bazę.
Można też zauważyć(czasami łatwo widać) że u3 =2u1 +u2 zatem jest liniowo zależny
11 sty 21:50
fdsa: Czyli na przykład bazą są te 3 wektory?
(1,1,3,3),(1,0,−2,−1),(4,1,3,4)>
Po sprowadzeniu do postaci schodkowej wyszło mi coś takiego
1 1 3 3
0 1 5 4
0 0 0 0
0 0 3 4
Czyli bazą mogą być na przykład wektory (1,1,3,3),(0,1,5,4),(0,0,3,4)? Są liniowo niezależne
11 sty 22:02
Krzysiek: tak
11 sty 22:10
fdsa: Kkej. Nie ma to jak w 1 dzień ogarnąć większa część semestru algebry. Jeszcze tylko dowody
poćwiczyć.
Dzięki za pomoc
11 sty 22:14