układ równań
lol: Błagam

Proszę o pomoc, podpowiedź jak rozwiązać układ równań
4x
3 − 6x
2 + 4y = 0
4y
3 +4x − 4y = 0
11 sty 20:07
pigor: .. a skąd masz ten układ, może ot tak .sobie wymyśliła{e}ś w ... głowie, co
11 sty 20:37
lol: niee, rozwiązywałam ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych, i wyszedł mi taki układ jest
dobry, bo patrzyłam z odp i wyniki po podstawieniu się zgadzają (jeśli wiesz o czym mówię)
11 sty 20:45
lol: więc jakiś pomysł na rozwiązanie? czy mogę od razu odjąć 4y − 4y?
i zostanie mi
4x3 − 6x2 = 0
4y3 + 4x = 0
czy to jest źle?
11 sty 20:49
Dominik: zle. jak chcesz dodawac rownania to dodawaj cale, a nie tylko po jednym wyrazeniu.
11 sty 20:52
lol: faktycznie

więc jak mam rozwiązać ten układ równań?
11 sty 20:53
pigor: ... po dodaniu stronami masz
4x
3+4y
3−6x
2+4x=0 / :4 ⇔
x3+32x2+x+y3=0 i sądzę, że jest to jakaś krzywa
(łamana zapewne zamknięta) specjalna , poszukaj w internecie, a może
na wolframie zobacz sobie jak ona wygląda . ...
12 sty 00:42