stożek
domczis: przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 6. Wysokość tego
trójkąta opuszczona na ramię jest równa 4√2. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
stożka
11 sty 19:58
Gall:

Długość podstawy trójkąta o długości 6 jest średnicą podstawy stożka czyli 2r.
Wysokość stożka h=4
√2.
Obliczenia:
−objętość stożka V
V=1/3 *π*r
2*h
V= 1/3*π*3
2*4
√2 = 12π
√2
−powierzchnia boczna stożka
tworząca stożka l obliczmy z tw.Pitagorasa
l =
√h2+r2 =
√32+9 =
√41
Pb = πrl = 3
√41π
11 sty 20:21
Janek191:
Miało być : wysokość trójkąta opuszczona na ramię , a nie na podstawę.
11 sty 20:51
Janek191:
Mamy
r = 3
l*4√2 = 6 *h => l = ( 6 h)/( 4 √2 )
h2 + 32 = l2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h2 + 9 = (36 h2)/ 32 / * 32
32 h2 + 288 = 36 h2
4 h2 = 288 / : 4
h2 = 72 = 36*2
h = 6 √2
===========
Objętość stożka
V = (1/3) Pp*h = (1/3) π r2 *h = (1/3) π *32 * 6 √2 = 18 p{2] π
=======================================================
l2 = h2 + 9 = ( 6 √2)2 + 9 = 72 + 9 = 81
l = 9
−−−−−−−
Pole powierzchni
Pc = π r2 + π r*l = π *32 + π*3*9 = 9π + 27π = 36π
=============================================
Pb = π r*l = π * 3* 9 = 27 π
=========================
11 sty 21:01