narysuj funkcje wykorzystujac przesuniecie o wektor, opisz własnosci otrzymanej
xierra: narysuj funkcje wykorzystując przesuniecie o wektor, opisz własności otrzymanej funkcji.
a) f(x)= 3/ x−1 +1
b) f(x)= 2 do potęgi "x+1" − 1
c) log2 (x+1) +1
Dominik: | 3 | | 3 | |
| ⇒ [1, 1] ⇒ |
| + 1 |
| x | | x − 1 | |
asymptoty: y = 1, x = 1, dziedzina x∊ℛ\{1}, zbior wartosci y∊ℛ\{1}, malejaca w przedzialach
x∊(−
∞, 1) i (1,
∞)
b) f(x) = 2
x + 1 − 1
2
x ⇒ [−1, −1] 2
x + 1 − 1
rosnaca w ℛ, dziedzina x∊ℛ, zbior wartosci y∊(−1,
∞)
c) f(x) = log
2(x + 1) + 1
log
2(x) ⇒ [−1, 1] ⇒ log
2(x + 1) + 1
dziedzina x∊(−1,
∞), zbior wartosci y∊ℛ, rosnaca w calej dziedzinie