Asymptoty ukośne - liczyć czy nie?
Borys: Asymptoty ukośne
Mam taką o funkcję : f(x)=x
3(x−4) Dz.=R
No i ta funkcja nie ma asymptot pionowych ze względu na dziedzinę i gdy liczyłem granice
funkcji na krańcach ograniczoności wyszła mi dwa razy +
∞.
To znaczy, że moja funkcja nie ma asymptot poziomych a co za tym idzie nie ma asymptot
ukośnych? Czy powinienem je liczyć z podanych wzorów?
Zacząłem liczyć asymptoty ukośne ale liczba a w +
∞ wynosi +
∞ a w −
∞ wynosi −
∞ i szczerze mówiąc
nie wiem co mam zrobić z tym wzorem i jak te
∞ powstawiać

Proszę kogoś ogarniętego o radę.
11 sty 19:41
baca:

y = x
4 − 4x
3
tu nie ma żadnych asymptot
11 sty 19:54
Borys: Uwierz ze narysowanie wykresu i powiedzenie że ich nie ma mi nie pomogło, wolałbym to jednak
zrozumieć, niż mieć zrobione, cokolwiek dzięki za to.
11 sty 23:21
Krzysiek: jeżeli liczysz 'a' i granica nie istnieje albo wynosi +/− ∞ to wykres nie ma asymptoty ukośnej
11 sty 23:24
Borys: Dziękuje <3
11 sty 23:49