może ktoś wyliczyć delte i miejsca zerowe?
gabi: 4x2−9−12x=0
11 sty 19:07
jikA:
(2x)2 − 2 * 3 * 2x + 32 − 18 = 0
(2x − 3)2 − (3√2)2 = 0
(2x − 3 − 3√2)(2x − 3 + 3√2) = 0
11 sty 19:13
gabi: a delta?
11 sty 19:15
jikA:
A to musisz koniecznie liczyć Δ?
11 sty 19:19
gabi: no właśnie trzeba bo jak sie dowiesz jczy są miejsca zerowe

11 sty 19:24
jikA:
A z postaci iloczynowej nie można dowiedzieć się jakie są miejsca zerowe?
11 sty 19:27
gabi: ja pytam o obliczenie delty o dzialanie jak to zrobić z podanych przykładów
11 sty 19:30
jikA:
A ja się pytam czy musisz to liczyć koniecznie Δ?
Wyróżnikiem trójmianu kwadratowego postaci f(x) = ax2 + bx + c gdzie a ≠ 0 nazywamy Δ
gdzie Δ = b2 − 4 * a * c. Podstaw swoje a oraz b i c do wzoru i licz skoro tak chcesz
liczyć Δ mając gotowe prawie rozwiązanie.
11 sty 19:34
gabi: ale ja chciałam sprawdzić czy mam dobrze rozwiazne równanie bo ja doskonale wiem jak sie
oblicza deltę i chodzi mi o to jak wyglądało działanie
11 sty 19:37
baca:
Oczywiście Δ jest zbędna
| | 3 + 3√2 | |
2x − 3 − 3√2 = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
lub
| | 3 − 3√2 | |
2x − 3 + 3√2 = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
11 sty 19:43
jikA:
To pokaż jak liczysz Δ to się sprawdzi.
11 sty 19:45
gabi: baca:
ja pytam o deltę a nie o miejsce zerowe
11 sty 19:46
gabi: ja bym napisała ale to za długo mi zchodzi bo dopiero sie ucze pisac na tym programie. mi
wyszło delta 288 i pytam czy to jest dobry wynik
11 sty 19:50
jikA:
Tak to poprawny wynik.
11 sty 19:53
jikA:
Skoro pytasz tylko o Δ to czemu na samej górze napisałaś wyliczyć Δ i miejsca zerowe.
11 sty 19:54
gabi: o to mi chodziło. dzięki
11 sty 19:55