zbieznosc
sikorka: | | (n!)2 | |
wykazac zbieznosc ciągu |
| |
| | (2n)! | |
11 sty 18:35
sikorka: bardzo ladnie prosze o jakas wskazowke
11 sty 18:55
Bobek: A mówi Ci coś tw. Stolza?
11 sty 19:18
sikorka: cos mi sie obiło o uszy o nim, ale twierdzenia niestety nie znam...
11 sty 20:00
sikorka: no to wychodzi nam takie cos
| (n!)2 − [(n−1)!2] | |
| |
| (2n)!−[(2n−1)!] | |
11 sty 20:08
sikorka: up
11 sty 23:13
11 sty 23:15
Godzio:
| an+1 | | (n + 1)!2 | | (2n)! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (2n + 2)!2 | | n!2 | |
| | (n + 1)2 | |
= |
| → 0 |
| | (2n + 1)2(2n + 2)2 | |
12 sty 01:17