Witam! Prosba o sprawdzenie.
aa: Proszę o sprawdzenie

Witam!
Mam takie polecenie aby zamienic postac parametryczna prostej na ogólna i robie to tak:
{ x= 2+3t
{ y=−1−2t, gdzie t ∊R
wypisuję punkt A = (2,−1) oraz wektor u=[3,−2]
a następnie robię tak:
3 = x
2 −2
x
2 = 5
−2 = y
2 +1
y
2 = −3
czyli pkt. B=(5,−3)
a nastepnie robie uklad rownan i obliczam postac kierunkowa prostej, co w tym wypadku wychodzi
mi y = −2/3x + 1/3.
Prosze o sprawdzenie poprawnosci tej metody, gdyz tak naprawde sam ją wymyslilem i raczej tak
na czuja

Jezeli bylaby mozliwosc, moze da sie to jakos skrocic?
Pozdrawiam!
11 sty 18:20
PW: Sam wymyśliłeś, i to jest najcenniejsze.
Szybka metoda to wyliczenie t z obu równań i przyrównanie. Dla każdej t
| | x−2 | | −y−1 | |
t= |
| i jednocześnie t= |
| , a więc |
| | 3 | | 2 | |
a to już będzie postać ogólna po prostych przekształceniach (sprawdź, że ten sam wynik, tyle że
Ty napisałeś postać kierunkową).
11 sty 18:43
aa: jasne, dziękuje bardzo

Bede korzystał z Twojej metody jak i z mojej

Dziękuje za precyzyjną odpowiedz, taką jakiej
oczekiwałem

Pozdrawiam!
11 sty 18:56
aa: To zadam jeszcze jedno pytanko.
Jak mam na podstawie postaci parametrycznej prostej wyznaczyc do niej prosta
równoległa//prostopadłą. To muszę tę pierwszą zamieniac na kierunkową , wyznaczyć drugą i
wtedy zamienic tę drugą na postac parametryczna czy jest tez jakis łatwiejszy sposób?
11 sty 19:03
aa: to jak? : )
11 sty 19:18
Mila:

Dana prosta, równanie parametryczne:
x= 2+3t
y=−1−2t
równanie kierunkowe:
| | 2 | | 1 | |
m: y=− |
| x+ |
| (zielony wykres) |
| | 3 | | 3 | |
Prostopadła przechodząca przez A(2;−1) w postaci parametrycznej:
x=2+2t
y=−1+3t
Postać kierunkowa:
| | y+1 | | x−2 | | y+1 | | 3 | |
y+1=3t⇔t= |
| stąd |
| = |
| ⇔y= |
| x−4 (pomarańczowa) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Prosta równoległa do prostej m i przechodząca przez punkt B=(3,1)
x= 3+3t
y=1−2t postać parametryczna
postać kierunkowa
| | 2 | | 2 | |
y=− |
| x+b i 1=− |
| *3+b⇔b=3 |
| | 3 | | 3 | |
11 sty 19:43
pigor: ... weźmy "twój" przykład danej prostej (zamień miejscami współczynniki
przy t i zmień znak jednego z nich na przeciwny) − patrz np. tak :
k: (x,y)= (2+3t,−1−2t) ⇒
l: (x,y)= (2+2t, −1+3t) − szukana prosta l
przechodząca przez dany punkt (2,−1) i ⊥ k, bo ich wektory kierunkowe
są [3,−2] ⊥ [2,3], co wynika z zerowania się ich iloczynu skalarnego
3*2+(−2)*3= 6−6=0 tzn. cosinus kąta α miedzy nimi 0, a więc kąt α=90
o . ..
11 sty 19:50
aa: Mila, z tego co napisałaś można wywnioskowac, że jak chce stworzyc z postaci parametrycznej
dowolna prosta do niej rownolegla rowniez w postaci parametrycznej to wartosci przy t muszą
być takie same, a jezeli prostopadłą to wartosci przy t muszę byc odwrotnie zapisane (
względem dołu i góry) czyz tak?
11 sty 19:56
pigor: ... a na postaci kanonicznej widać to tak :
| | x−2 | | y+1 | | x−2 | | y+1 | |
k : |
| = |
| ⇒ : |
| = |
| i l ⊥ k . ... |
| | 3 | | −2 | | 2 | | 3 | |
11 sty 19:58
aa: aha, czyli w przypadku prostopadlosci zamieniami wartosci przy t gora z dołem a w przypadku
rownoleglosci musza byc one takie same, tak?
Czy mógłbym prosic o kilka przykładów? Co bym sobie mógł poćwiczyć?

a i mam jeszcze 2 podpunkty takie dosyc trudne.
a) wyznaczyc prostą rownoodległą od dwoch prostych
b) wyznaczyc prosta będąca dwusieczne kąta wyznaczonego przez 2 proste.
Jak sie robi takie rzeczy moze najpierw w postaci ogólnej lub kierunkowej a potem sam spróbuję
coś wymyslec z postacią parametryczną
11 sty 20:00
aa: Pigor a mógłbym np zamiast 3,−2 zmienic na 2,3 zmienic na −2,−3 ? Bo nie jest powiedziane
ktorego znak mam zmienic
11 sty 20:01
pigor: dla prostych l || k ich wektory kierunkowe te same ,
a zmienia się tylko punkt przez które przechodzi prosta l ....
11 sty 20:02
aa: jasne, co do || rozumiem.
a co do prostopadlych jak z tym znakiem? Moze byc rownie dobrze 2,3 jak i −2,−3?
11 sty 20:04
pigor: jak najbardziej tak , co piszę wyraźnie powyżej "
jednego z nich" . ...
11 sty 20:04
aa: a czy mógłbyś mi podac kilka przykładów moze zebym sobie poćwiczył?
11 sty 20:06
aa: albo wytłumaczył mi jak się przechodzi z postaci kierunkowej na postac parametryczna, to sobie
samemu cos powymyslam.
bo ja zawsze przechodzę tak, że piszę {x=t
i y = ..... gdzie zamiast x wstawiam t

A inaczej niestety nie umiem. A z tej postaci ciezko jest cos wyznaczyc prostopadlego badz
rownoleglego..
11 sty 20:08
pigor: mając postać kierunkową prostej wyznaczasz sobie jakieś w miarę ładne
punkty tej prostej
− np. przez dobieranie pary liczb (x,y) , a jak już je masz , to masz też wektor kierunkowy
prostej i jeden z punktów, co wystarczy ci do postaci parametrycznej ... i tyle z mojej
strony . ...
11 sty 20:34
aa: a mógłbyś mi to rozpisac na jakims prostym przykładzie ?
11 sty 20:40
Mila: 1) czy umiesz pisać równania prostych?
2) Jakie postacie równań prostych znasz?
3) jeśli masz równanie w postaci parametryczne to równoległa prosta ma ten sam wektor
jak w przykładzie (1)
u→=[3;−2]
Prostopadła do danej prostej ma wektor v= [2;3] (odwrotnie wsp. i w jednej zmienić znak]
u o v=3*2+(−2)*3 =0 iloczyn skalarny równy zero ( bo cos900=0)
Jeśli masz pytania, to jestem juz na forum
11 sty 21:11
aa: chcialbym, abys jesli mogła, spróbowała mi rozpisac na przykładzie jak zamieniamy postac
kierunkową na postac parametryczną.
Reszte juz chyba umiem. Chodzi mi nie o zamianę , że x = t tylko o taką bardziej rozbudowaną
jak w moim przykładzie.
Ponieważ tego co napisał pigor tak za bardzo nie rozumiem.
11 sty 21:35
Mila: Jeden ze sposobów.
prosta y=2x+5
Wyznaczam 2 punkty należące do prostej
x=0 to y=5 punkt A=(0;5)
x=1 to y=7 punkt B=(1;7)
AB→=[1;2]
równanie parametryczne:
x=0+t
y=5+2t lub
x=1+t
y=7+2t
11 sty 21:52