obliczicz całke
Alice: Proszę o pomoc co dalej?
11 sty 18:10
jikA:
Podstawienie
t = tg(u) ⇒ dt = (tg
2(u) + 1)du
| | tg2(u)(tg2(u) + 1) | | tg2(u) | |
∫ |
| du = ∫ |
| |
| | (tg2(u) + 1)2 | | tg2(u) + 1 | |
11 sty 18:22
Alice: u mnie t to x, w takim razie skąd tg?
11 sty 18:29
jikA:
Możesz napisać jeszcze raz bo mało co zrozumiałem z Twojego zapisu?
11 sty 18:32
Alice: | | x2 | |
zapomnij o tamtym. poprostu muszę obliczyć całkę ∫ |
| dx |
| | (x2+1)2 | |
11 sty 18:39
jikA:
Podstawienie x = tg(u) ⇒ dx = (tg
2(u) + 1)du
| | tg2(u)(tg2(u) + 1) | | tg2(u) | |
∫ |
| du = ∫ |
| du. |
| | (tg2(u) + 1)2 | | tg2(u) + 1 | |
11 sty 18:50
jikA:
Jak masz jakieś pytania to pisz albo nie wiesz jak zrobić dalej.
11 sty 19:14