nierownosc
Anita: witam
jak to rozwiązać ?
(4x2−25)−(2x+5)2
(4x2−25)−(2x+5)2 = [(2x−5)(2x+5)]2−(2x+5)2 = (2x−5)2(2x+5)2−(2x+5)2 =
= (2x+5)2[(2x−5)2−12] = (2x+5)2[(2x−5−1)(2x−5+1)] = (2x+5)2(2x−6)(2x−4)
co dalej ?
11 sty 18:01
krystek: w nawiasie bez 2
(2x+5)(2x−5)−(2x+5)2=(2x+5)[(2x−5)−(2x+5)]=..
11 sty 18:06
Anita: sory zle napisałam, tam ma być kwadrat bo powinnam napisać na początku (4x2−25)2
11 sty 18:11
krystek: Rozpisałaś poprawnie !
A pytanie co dalej , dotyczy czego?
11 sty 18:13
Anita: dotyczy jak zapisac rozwiazanie tego i wykres
12 sty 08:44
Anita: jeszcze zapomniałam dopisać że całość >0
12 sty 09:26
12 sty 09:28
Dave vu: co?
12 sty 09:39
12 sty 09:55
Anita: dlaczego w pkt −5/2 wykres odbija sie do osi ?
12 sty 12:06