ciągi pomocy
adrian2001: wiadomo, że w ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest3 razy wiekszy od wyrazu oraz róznica
wynosi R=5 .OBLICZ a1 i a5
11 sty 17:29
Skipper: ... trzeci wyraz jest trzy razy większy ... od

?
11 sty 17:31
krystek: Zapisz poprawnie treść.
11 sty 17:31
adrian2001: wiadomo ,żę w ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest 3 razy większy od wyrazu drugiego oraz
różnica tego ciągu wynosi r=5.oblicz a1 i a5 sorki
11 sty 17:52
krystek: 3a2=a3 i teraz rozpisz podstaw r=5 i wylicz a1
11 sty 18:11
adrian2001: dobra dzięki
11 sty 18:14
adrian2001: hej ale jak to ma rozpisac
11 sty 18:47
adrian2001: bo nie kumam
11 sty 18:47
ZK: 3a2=a3
a2=przeciez a1+r a a3= a2+r a a2= popatrz na lewo a1+r to a3= a1+r+r to a3= a1+2r
3a2=a3 to 3(a1+r)= a1+2r to 3a1+3r=a1+2r to 2a1=−r to a1= policz sobie sam juz
a5= a1+4r podstaw i policz
12 sty 13:32