oblicz a
a: wykres funkcji f(x)=a/x−2 przesunięto o wektor u=[4,4] i otrzymano wykres funkcji g. oblicz a,
jeżeli funkcje maja te mają wspólne miejsca zerowe.
11 sty 17:23
a: f(x)= a/x −2 D: x∊R/{0}
g(x)= a/x−4 +4 D:x∊R/{4}
i co zrobić z informacją, że mają wspólne miejsca zerowe?
11 sty 17:25
pigor: | | a | | a | |
... , g(x)= |
| −2+4 , czyli g(x)= |
| +2 , to |
| | x−4 | | x−4 | |
| | a | |
Df=R\{0}i f(x)=0 ⇒ |
| −2=0 /*x ⇔ a= 2x ⇔x=12a |
| | x | |
| | a | |
Dg=R\{4}i g(x)=0 ⇒ |
| +2=0 /*(x−4) ⇔ a= −2(x−4) ⇔ |
| | x−4 | |
⇔ x−4= −
12a ⇔
x= 4−12a , zatem w zbiorze D
fg=R\{0,4} :
12a = 4−12a ⇔
a=4 − szukana wartość parametru a . ...
11 sty 17:46
a: dzieki wielkie
11 sty 19:51
pigor: ... o kurcze , przepraszam, napisałem
bzdurę , bo przecież "wyszło" mi [a=4]] , które
przecież
nie należy do dziedziny D
fg , zatem odpowiedź powinna być taka:
funkcje te nie mają wspólnego miejsca zerowego, bo
nie istnieje a , dla którego miałoby
to się ...

stać
11 sty 21:10
a: zatem jeszcze raz dziekuje
11 sty 21:46
pigor: ... o, fajnie, że zajrzała(e)ś tu powtórnie , no i ja też dziękuję za ...

wyrozumiałość
11 sty 22:06
Justa: Hmmmm... Wydaje mi sie ze fakt iż a=4 jest ok

bo dziedzina odnosi sie do argumentów , a nie
do a
19 lut 00:45
PW: Było, minęło. To pisali rok temu. Od tego czasu nauka zrobiła olbrzymie postępy
19 lut 10:58
19 lut 13:13