pomiocy
Lizzie: Pewne dwa wielokąty sa podobne. Jeden z nich ma pole trzy razy większe od pola drugiego
wielokąta, a obwód − o 16 większy. Oblicz obwody tych wielokątów.
11 sty 17:20
Skipper:
... skoro pole trzy razy większe to k=

?
11 sty 17:28
Lizzie: 3x ?
11 sty 17:32
Skipper:
nie−:(
11 sty 17:34
Lizzie: no to nie wiem ile
11 sty 17:35
Skipper:
k=√3
11 sty 17:37
Lizzie: no i co dalej? bo kompletnie nie czaje o co w tym chodzi.
11 sty 17:39
11 sty 17:40
11 sty 17:40
Lizzie: x= 8
√3 + 1
11 sty 17:47
Lizzie: to jest wynik czy trzeba jeszcze coś obliczyc?
11 sty 17:51
11 sty 17:54
Lizzie: zapomniałam o nawiasie.
11 sty 17:55
krystek: ok
11 sty 17:55
Lizzie: x= 8(√3 + 1)
11 sty 17:55
Lizzie: i to wszystko?
czy tzreba jeszcze obliczyc p1= x + 16
11 sty 17:56
krystek: Masz polecenie , czytaj uważnie . Tak trzeba
11 sty 18:04
Lizzie: czyli to p1= 8√3 +24
11 sty 18:06
krystek: Tak
11 sty 18:07
Lizzie: a p2= 8(√3 +1)
11 sty 18:07
Lizzie:
11 sty 18:07
krystek: tak
11 sty 18:09