matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
dominika:
Zad.2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość H=4 i przekątna podstawy ma długość d=4. Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy.
11 sty 17:14
dero2005:
h = 4 d = 4
h
tgα =
= 1
d
α = 45
o
11 sty 17:45