równania
kasiulka:): nie wychodzi mi

oblicz równanie metodą podstawania :
a)
{2y−(−3+y)=0
b)
{3x +y =4
{6x−(1−2y)=7
3 cze 18:50
adaś =/: a)
{2y−(−3+y)=0
−x+y/2=2
rozwiązujemy 1 równanie
{2y+3−y=0
−x+y/2=2
{2y−y=−3
−x+y/2=2
{y=−3
−x+(−3/2)=2
{y=−3
−x−3/2=2
{y=−3
−x=2+3/2
y=−3
x= 7/2=3 1/2

to ma być chyba tak − przerabiałem to rok temu niektóre rzeczy ociekają xD ale to ma być
chyba tak rozwiązane xD
spróbuj zrobić sam b) i napisac wynik
3 cze 18:59
adaś =/: oczywiscie ta 1 { tyczy sie do 2 równań

i na koncu przy
{y=−3
x=−3 1/2
3 cze 19:01
kasiulka:): o dzięki

próbowałam b) i jakoś mi nie wychodzi
nie lubię tych równań
3 cze 19:07
m.g: pomoze mi ktos?
3 cze 19:14
kasiulka:): pomożesz z tym drugim
3 cze 19:14
kasiulka:): przykładem
3 cze 19:22
adaś =/: b)
{3x +y =4
{6x−(1−2y)=7
{y=4−3x
{6x−(1−2y)=7
{y=4−3x
{6x−1+2y=7
{y=4−3x
{6x=7+1−2y
{y=4−3x
{6x=7+1−2(4−3x)
{y=4−3x
{6x=8−8+6x
{y=4−3x
{6x−6x=8−8
{y=4−3*0
x=0
{y=4
x=0
ale nie wiem pewnie

nie powtarzałem tego od roq wiec ciężko mi powiedzieć ale ja bym to tak
rozwiązał
3 cze 19:28
kasiulka:): dobrze to , dzięki
3 cze 20:07
adaś =/: nmzc =) miło mi w czymś pomóc
3 cze 20:14