Rachunek prawdopodobieństwa.
Artur: (Składnia zdań może być trochę pomieszana bo pisze z pamięci)
W Klasie jest 25 osób. 16 z nich to chłopcy. Wybieramy 3 osobową reprezentację.
A) jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy 3 chłopców.
B) Jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy 2 osoby tej samej płci.
Z góry dziękuje za rozwiązania. Prosiłbym nie na drzewach.
11 sty 17:06
pigor: ... może ktoś zrobi ci na drzewach, ale ja
wolę nie na drzewach np. tak :
| | 16*15*14 | | 2*3*14 | | 28 | |
= |
| = |
| = |
| ; |
| | 25*24*23 | | 5*3*23 | | 115 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | |
b) P(B)= |
| = ..... . ....  |
| | | |
11 sty 18:24
PW: Zakładamy, że delegacja jest wybierana w sposób losowy (np. poprzez ciągnięcie 3 losów z
kapelusza z numerami uczniów na liście).
Modelem matematycznym wyłaniania delegacji jest więc tworzenie 3−elementowego podzbioru ze
zbioru zawierającego 25 elementów.
Zdarzenie A − "wybrano samych chłopców" można utożsamić z 3−elementowymi podzbiorami zbioru
| | | |
16−elementowego, więc |A| = | . |
| | |
Z uwagi na założoną losowość należy uznać, że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo
prawdopodobne, a więc prawdopodobieństwo P spełnia założenia tzw. klasycznej definicji
prawdopodobieństwa, zatem
Spróbuj samodzielnie B w tym samym stylu.
11 sty 18:27
Artur: Miałem to na sprawdzianie. Jako jedyny w klasie robie to kombinatoryką bo wszyscy rysują
drzewa, ale pomyliłem całe zadanie. Zamiast pomnożyć chłopców z dziewczynami to dodałem wyniki
i przez całość.
11 sty 19:54
Artur: Które rozwiązanie jest poprawne? Bo ja pierwsze zrobiłem własnie tak jak "PW" a nie jak
"pigor".
12 sty 11:21
Artur: Już nie ważne, nie doczytałem.
12 sty 11:23