matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa. Artur: (Składnia zdań może być trochę pomieszana bo pisze z pamięci) W Klasie jest 25 osób. 16 z nich to chłopcy. Wybieramy 3 osobową reprezentację. A) jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy 3 chłopców. B) Jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy 2 osoby tej samej płci. Z góry dziękuje za rozwiązania. Prosiłbym nie na drzewach.
11 sty 17:06
pigor: ... może ktoś zrobi ci na drzewach, ale ja wolę nie na drzewach np. tak :

nawias
16
nawias
nawias
3
nawias

nawias
9
nawias
nawias
0
nawias

*

16*15*14 

* 1
3*2*1 

a) P(A)=

=

=

nawias
25
nawias
nawias
3
nawias

25*24*23 

3*2*1 

16*15*14 2*3*14 28 
=

=

=

;
 25*24*23 5*3*23 115 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−

nawias
16
nawias
nawias
2
nawias

nawias
9
nawias
nawias
1
nawias

nawias
16
nawias
nawias
1
nawias

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

*
+
*

b) P(B)=

= ..... . .... emotka

nawias
25
nawias
nawias
3
nawias

11 sty 18:24
PW: Zakładamy, że delegacja jest wybierana w sposób losowy (np. poprzez ciągnięcie 3 losów z kapelusza z numerami uczniów na liście). Modelem matematycznym wyłaniania delegacji jest więc tworzenie 3−elementowego podzbioru ze zbioru zawierającego 25 elementów.

nawias
25
nawias
nawias
3
nawias

|Ω| =

Zdarzenie A − "wybrano samych chłopców" można utożsamić z 3−elementowymi podzbiorami zbioru

nawias
16
nawias
nawias
3
nawias

16−elementowego, więc |A| =
.

Z uwagi na założoną losowość należy uznać, że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, a więc prawdopodobieństwo P spełnia założenia tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa, zatem
 |A| 

nawias
16
nawias
nawias
3
nawias

P(A) =

=

= ...
 |Ω| 

nawias
25
nawias
nawias
3
nawias

Spróbuj samodzielnie B w tym samym stylu.
11 sty 18:27
Artur: Miałem to na sprawdzianie. Jako jedyny w klasie robie to kombinatoryką bo wszyscy rysują drzewa, ale pomyliłem całe zadanie. Zamiast pomnożyć chłopców z dziewczynami to dodałem wyniki i przez całość.
11 sty 19:54
Artur: Które rozwiązanie jest poprawne? Bo ja pierwsze zrobiłem własnie tak jak "PW" a nie jak "pigor".
12 sty 11:21
Artur: Już nie ważne, nie doczytałem.
12 sty 11:23