liczba pierwiastków wielomianu W(x)=8x3+9x2+10x
daro:
11 sty 17:03
Bobek: W liczbach rzecz. czy zesp.?
11 sty 17:03
daro: liczba pierwiastków wielomianu W(x)=8x3=9x2=10x2
11 sty 17:04
Mati_gg9225535: na koncu jest 10x2 czy 10x
proponuje rozlozyc na czynniki, x przed nawias i policz delte ktora wyjdzie ujemna z tego co
widze wiec tylko x=0 ale policz
11 sty 17:06
mala2:
8x3+9x2+10x=0
x(8x2+9x+10)=0
x=0 lub
8x2+9x+10=0
delta ujemna
1 pierwiastek
x=0
11 sty 17:08
daro: liczba wymiernych pierwiastków wielomianu W(x)=x4−100 które są liczbami parzystymi
11 sty 17:12
mala2:
(x2−10)(x2+10)=0
dokończ
11 sty 17:14
daro: jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x4−5x3+1,to liczba a4−5a3
11 sty 17:32