nierówności z wartością bezwzględna
Anita: Hejka, mam problem
| | x | |
rozwiązuje przykłady z nierówności z wartością bezwzględna np 2−|x−3|≥= |
| |
| | 2 | |
miejsce zerowe to 3 więc będą 2 przedziały (−
∞, 3), <3,+
∞)
| | x | |
dla x∊(−∞, 3) |x−3|=−x+3 tak ? i cała nierówność wygląda tak: 2+x−3≥ |
| ? |
| | 2 | |
11 sty 16:58
Anita: | | x | |
Przepraszam, 2+x+3≥ |
| ? |
| | 2 | |
11 sty 16:59
yep: tak; jesli masz na mysli x po drugiej stronie to "zostaje nienaruszony"
11 sty 17:00
yep: 2−(−(x − 3)) = 2−(−x + 3) = 2 + x − 3
11 sty 17:01
Anita: | | x | |
i dalej to będzie 2+x+3≥ |
| /*2 |
| | 2 | |
4+2x+6≥x
10≥−x
−10≤x tak ?
11 sty 17:02
Anita: czyli w książce jest błąd bo napisali:
| | x | |
"Jeżeli x∊(−∞, 3) , to nierówność przyjmuje postać 2+(x−3)≥ |
| . Stąd otrzymujemy x≥2" |
| | 2 | |
11 sty 17:05
Anita: okkkk sorrryy juz wiem
2−(−x+3) a ja podstawiłam za szybko...
11 sty 17:07
Anita: | | 10 | |
ok dla drugiego przedziału wynik jest x≤ |
| więc co jest rozwiązaniem rownania ? |
| | 3 | |
11 sty 17:14
Anita: przepraszam, nierówności
11 sty 17:15
pigor: .... jest przedział : x ≥2 i x≤ 103 ⇔ x∊<2;103>
11 sty 17:27