granica
sikorka: | | 3n+2 | | 5n+3 | |
lim ( |
| )n * ( |
| )n
|
| | 5n+2 | | 3n+1 | |
11 sty 16:54
Bobek: Do czego należy 'n' i do czego dąży?
11 sty 16:56
Bobek: No i tutaj trzeba pewną sztuczkę zrobić
11 sty 16:57
sikorka: n−>∞
11 sty 16:58
sikorka: wiem ze (1+1n)n = e ale kompletnie nie wiem jak to przeksztalcic.
11 sty 16:58
Bobek: Chcesz rozwiązanie czy wskazówkę?
11 sty 16:59
sikorka: wolala bym wskazowke
11 sty 17:00
Bobek: Wskazówka

(1+
1an)
an=e
11 sty 17:00
Bobek: W sensie granica

a
n to dowolny ciąg
11 sty 17:01
Bobek: No i skorzystaj z tego:
an+bn=(ab)n
11 sty 17:02
sikorka: to jednak wole rozwiazanie

bo tak probowalam i mi nie wyszlo
11 sty 17:04
Krzysiek: Bobek 'an' dowolny ciąg?
11 sty 17:05
Bobek: To Cię naprowadzę
3n+23n+1=
(3n+1)+13n+1=1+
13n+1
To może pomóc
11 sty 17:06
Bobek: Łooooo


Warunek:
a
n−−>
∞

Dzięki Krzysiek
11 sty 17:07
sikorka: | | −2n | | 2n+2 | |
no i mam 1+( |
| )n * ( |
| )n
|
| | 5n+2 | | 3n+1 | |
potem zmieniam tak potegi zeby miec podobna do takiej jak w ulamku i biore do kolejnej potegi
tak zeby mi sie zredukowalo ale nie wychodzi...
11 sty 17:12
Bobek: Łoooł, nie ta droga, kombinuj, kombinuj
11 sty 17:13
sikorka: | | 2n | | 1 | |
(1− |
| )n * (1+ |
| )n
|
| | 5n+2 | | 3n+12n+2 | |
tzn tak i wpodnosze do odpowiedniej potegi ale nie wychodzi
11 sty 17:14
Bobek: Hej, hej Skorzystaj z drugiej a potem z trzeciej wskazówki
11 sty 17:16
sikorka: Boze, jakie banalne

a ja siedze i sie glowie

e do
815
11 sty 17:20
sikorka: Dzieki
11 sty 17:21
Lemud: Ok, już się wysilę

Najpierw przekształcenia:
(
3n+25n+2)
n*(
5n+33n+1)
n= (korzystam z drugiej wsk.)
=(
(3n+2)(5n+3)(3n+1)(5n+2))
n
Dalej?
11 sty 17:23
Lemud: NO brawo
11 sty 17:23
Bobek: Masz jeszcze jakąś granice?
11 sty 17:27
sikorka: a jak np obliczyc granice taka U{[n√2]{[n√3]}. musze skorzystac z twierdzenia o 3 ciagach
ale nie mam pomyslu jak to ograniczyc z 2 stron...
11 sty 17:27
sikorka: mam bardzo duzo granic

w srode kolos wiec sie chce przygotowac, i robie po kolei zadanka z
ksiazki
11 sty 17:28
11 sty 17:29
Bobek: Skorzystaj sobie z tego:
x−1<[x]≤x
11 sty 17:32
Bobek: I wyjdzie jak ZŁOTO!
11 sty 17:35
sikorka: po raz kolejny dziekuje

udalo sie
11 sty 17:36
Bobek: To oszacowanie sobie zapamiętaj, bo jest bardzo przydatne w życiu

Dawaj następną
11 sty 17:38
sikorka: a
√3n+4n+1 pierwiastek jest stopnia n+2
tu trzeba jakas sztuczke zrobic
11 sty 17:39
sikorka: | log(n4+1) | |
| log jeden i drugi ma przy podstawie n |
| log(n2+1) | |
11 sty 17:41
sikorka: w tym przykladzie pierwszym nie powinno byc tego "a"
11 sty 17:45
Bobek: No w pierwszym to z trzech ciągów korzystasz
a w drugim z własności log
11 sty 17:46
sikorka: wiem ze z 3 ciagow

bo napisane mam w zadaniu ze trzeba to obliczyc z twierdzenia o 3 ciagach

ale nie wiem jak to ograniczyc z dwoch stron...
11 sty 17:49
Bobek: To juź musisz kombinować, bo jak Ci podam wskazówkę to już wszystko będzie łatwe
11 sty 17:49
sikorka: to moze najpierw prosciejszy przyklad, powiedz mi czy takie kombinowanie moje jest prawidlowe
:
mam granice
√2n+3 pierwiastek stopnia n+1 . moge to zapisac jako
n√2n+3 do
nn+1 i
szacowac ze jest to mniejsze niz
n√4n wlasnie do tej potegi , a wieksze od
n√2n do tejze
samej potegi. no i wychodzi mi z dwoch stron 1 to i ta granica wynosi 1
11 sty 17:54
sikorka: bo jezeli te rozumowanie jest dobre, to granica
√3n+4n+1 wyszla mi 4 i tak jest tez w
odpowiedziach
11 sty 17:59
Bobek: Masz rację
11 sty 19:27
sikorka: dzieki
11 sty 19:58