Funkcje
2koty: Niech f : R → R, f(x) = ||x| − 1|. Znaleźć f ((12, +∞)), f−1 ((12, 1))
.
11 sty 16:35
Lemud: Chodzi obraz i przeciwobraz funkcji?
11 sty 16:37
2koty: zgadza się
11 sty 16:38
Lemud: No to jazda

Jaka jest definicja obrazu i przeciwobrazu funkcji?
11 sty 16:39
2koty: f(A) = { f(x): x e A} = { y e Y: istnieje takie x e A, że f(x) = y }
f {−1} (B) = {x e X : f(x) e B} = {x e X: isteniej takie y e B, że f(x) = y}
zgadza się?
e − to należność
11 sty 16:45
Lemud: No to Ci podpowiem (na naszym przykł.)
f[(
12,
∞)]={f(x):x∊(
12,
∞)}
f
−1[(
12,1)}]={x∊R:f(x)∊(
12,1)}
I działaj
11 sty 16:47
Lemud: No ok, to teraz w czym problem masz?
11 sty 16:49
Lemud: e to liczba
11 sty 16:50
2koty: no wieem, ale tutaj dla mnie 'nalezy'

myśle, o wykresie, coś zmaluje
11 sty 16:54
Lemud: Wykres jest zajebisty do tego

Tylko, o tym 'e' trzeba było założyć przed def.

Ale to już szczegół
11 sty 16:55
Lemud: Jak Ci wyjdzie coś to podaj wynik, sprawdzę
11 sty 16:56
2koty: albo źle rysuje albo źle czytam albo mi się rzuciło na oczy
f = (
12,1) u (1, +
∞)
f
−1= ( −2, −1) u (−1,1) u (0,1)u (1,2)
11 sty 17:48
2koty: f −1= ( −2, −1) u (−1,0) u (0,1)u (1,2) *
11 sty 17:50