zbadać liniową niezależność wektorów
renTa: prosze o szybka pomoc
mam zbadać liniowa niezależnośc wektorów:
v1=(1,2,3) v2=(1,0,0) v3=(0,0,1)
ale prosze nie robic jakims twierdzeniem Laplace'a tylko prosze mi to rozpisac i wytłumaczyc
bede bardzo wdzieczna
11 sty 16:16
Krzysiek: a jaka jest definicja liniowej niezależności wektorów?
11 sty 16:26
Bobek: v1 i v2 maja być niewspółliniowe a v3 ma nie leżeć na płaszczyźnie V=sv1+tv2
11 sty 16:26
renTa: ale jak to zapisac
11 sty 16:35
Krzysiek: skorzystaj z definicji albo sprawdź czy wyznacznik macierzy złożonej z tych wektorów jest różny
od zera.
11 sty 16:38
renTa: ok
11 sty 16:48
Janek191:
α *{1,2,3] + β *{ 1,0,0] + γ *[ 0,0,1] = [ 0,0,0]
[ α,2α,3α] + [ β,0,0 ] + [ 0,0,γ ] = [ 0,0,0 ]
[ α + β, 2α, 3α + γ] = [ 0,0,0 ]
α + β = 0
2α = 0 => α = 0
3α + γ = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
0 + β = 0 => β = 0
3*0 + γ = 0 => γ = 0
zatem wektory są liniowo niezależne .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11 sty 16:55