Skróć ułamek
keloladka: mógłby mi ktoś skrócić ułamek : (x
2−2x)/(x
2−y
2)

nie wychodzi mi...
11 sty 16:07
keloladka: pomyłka: x2+2x
11 sty 16:11
Dominik: | x2 − 2x | | x(x − 2) | |
| = |
| |
| x2 − y2 | | (x − y)(x + y) | |
11 sty 16:13
Dominik: nie widze nic do skrocenia
11 sty 16:13
jikA:
Przed przystąpieniem do uproszczenia wyrażenia najpierw trzeba ustalić jego dziedzinę.
11 sty 16:17
keloladka: też tak zrobiłam... tutaj chyba trzeba coś dodać i od razu odjąć...
11 sty 16:18
keloladka: wiemy, wiemy
11 sty 16:18
keloladka: nikt nie ma pomysłu

:<
11 sty 16:45
smerf: Z dodawaniem i odejmowaniem może coś takiego
(x2+2x+y2−y2)/(x2−y2)=(x2−y2+2x+y2)/(x2−y2)=1+ (2x+y2)/(x2−y2)
11 sty 16:53
mala2: Dominik zrobił wszystko, co było można.
11 sty 17:02