Eta:

Witam,
Jakby Ci to wytłumaczyć

po pierwsze : wyrażenie po prawej stronie musi być ≥O
bo wartość modułu nie może być ujemna
zatem 4x − 5 ≥ 0 => x ≥
54 .. =>
x≥ 114
w tym przedziale będziemy szukać rozwiązań
czyli dla x€< 1
14, ∞)
miejsca zerowe pod modułami to:
2x −3 = 0 i x +1 = 0
x = 1
12 i x= −1 −−−−− ten nie należy do (żółtego przedziału)
zatem rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1/ x€(<1
14, 1
12) i 2) x€< 1
12, ∞)
dla 1) mamy : bez zmiany znaku pod I x +1I
bo w tym przedziale wartość wyrażenia x+1 jest dodatnia
i zmiana znaku pod I2x −3I , bo w tym przedziale
wartość wyrażenia pod modułem jest ujemna
zatem otrzymamy:
I −2x + 3 −x −1 I= 4x − 5
I −3x +2 I = 4x −5 −3x +2 <0 w tym przedziale
więc zmieniamy znak opuszczając moduł:
+3x − 2 = 4x −5 => x = 3 −−−−−− nie jest też rozwiazaniem w tym przedziale.
pozostaje rozpatrzyć przedział :
2) x€<1
12,∞)
i tu
I 2x −3 −x −1I= 4x −5
I x − 4I=4x −5 miehscem zerowym pod modułem jest : x= 4
zatem w przedziale x€< 1
12,4)
mamy zmianę znaku po opuszczeniu modułu:
− x +4 = 4x −5 => 5x = 9 => x =
95 = 1
45 −−−− jest rozwiązaniem
x = 145
teraz dla x€<4 , ∞)
mamy: x − 4 = 4x −5 => 3x = 1 => x =
13 −−−−− nie należy do tego przedziału
ostatecznie:
Odp: tylko
x = 145 jest rozwiązaniem ...bo jest
> 114
PS: nie wiem czy zrozumiesz ten sposób,, ale mam nadzieję ,że tak
popatrz na załaczony rysunek.......
2/ dla