W zbiorze liczb zespolonych rozwiazac podane rownanie
damian: W zbiorze liczb zespolonych rozwiazac podane rownanie
z6=(1−i)6
11 sty 14:48
Krzysiek: | | 2kπ | | 2kπ | |
z=6√(1−i)6=(1−i)(cos |
| +isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
k=0,1,2,3,4,5
wstawiając kolejne 'k' otrzymujesz kolejne rozwiązanie
11 sty 15:01
Trivial:
Zauważ, że jeśli z spełnia równanie to spełnia je również zei*2kπ/6
Dowód: (zei*2kπ/6)6 = z6ei*2kπ = z6*1 = z6.
Dodatkowo, dla k=0,1,2,3,4,5 dostajemy różne rozwiązania. Wiemy, że to równanie ma dokładnie 6
pierwiastków (z uwzględnieniem krotności) − wystarczy zatem znaleźć dowolne rozwiązanie →
wtedy aby uzyskać pozostałe rozwiązania trzeba tylko przemnożyć przez czynnik ei*2kπ/6
Rozwiązanie:
zk = (1−i)ei*kπ/3
11 sty 15:01
damian: okej to mam rozwiazane .
a taki przyklad (z−i)4 −(z+1)4
11 sty 16:16
damian: (z−i)4 = (z+1)4 (poprawka)
11 sty 16:18
jikA:
(z − i)4 = (z + i)4
(z − i)4 − (z + i)4 = 0
[(z − i)2 + (z + i)2][(z + i)2 − (z − i)2] = 0
[(z − i)2 + (z + i)2][(z + i + z − i)(z + i − z + i) = 0
[(z − i)2 + (z + i)2] * 2iz = 0
[(z − i)2 − (i(z + i))2] * 2iz = 0
(z − i − iz + 1)(z − i + iz − 1) * 2iz = 0
(1 − i)z − i + 1 = 0 ⇒ z = 1 ∨ (1 + i)z − i − 1 = 0 ⇒ z = −1 ∨ 2iz = 0 ⇒ z = 0
11 sty 16:28
damian: tam jest (z + 1). a nie dwa razy (z−i)
11 sty 16:43
damian: tam jest (z + 1). a nie dwa razy (z−i)
11 sty 16:43
hof: W zbiorze liczb zespolonych rozwiazac podane rownanie
z6−1=0
Rozwiązania zapisać w formie trygonometrycznej oraz algebraicznej.
9 sty 16:16