prosta całka.
Tusia: Czy ktoś mi powie jaki robię błąd? Dlaczego tak nie mogę rozwiązać tej całki?zamieniając
dzielenie na mnożenie.
Całka cosx1 + sinx dx = cał.cosx dx * cał, 1+ sinx dx = sinx * cał 1 dx + cał. sinx dx + C
= sinx *x − cosx + C
11 sty 14:38
Krzysiek: ∫f*gdx≠∫fdx*∫gdx
11 sty 14:41
Godzio:
Bo ∫f(x) * g(x)dx ≠ ∫f(x)dx * ∫g(x)dx
Najprostszy przykład:
| | x2 | | x3 | |
∫xdx = ∫1 * xdx = ∫1dx * ∫xdx = x * |
| = |
| + C, a przecież wiemy, że |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 14:43
Tusia: Hmm, czyli wychodzi na to że początek jest teoretycznie dobry... Można zamieniać dzielenie na
mnożenie ułamków w całkach ? tzn. do tego momentu jest w porządku ? −−−> Całka cosx1 + sinx dx
= cał.cosx dx * cał, 1+ sinx dx
11 sty 14:46
Godzio:
Teoretycznie jest zły.
11 sty 14:47
Tusia: Czyli nie można zamieniać dzielenia na mnożenie

Przecież to nie wynika z tego wzoru:∫f(x) * g(x)dx ≠ ∫f(x)dx * ∫g(x)dx
11 sty 14:49
Godzio: | cosx | | 1 | |
| = cosx * |
| to jak, ale rozdzielać całek nie można |
| 1 + sinx | | 1 + sinx | |
11 sty 14:50
Mila: [1+sinx=t; cosxdx=dt]
| | 1 | |
=∫ |
| dt=ln|t|=ln|1+sinx|+C |
| | t | |
11 sty 23:03