Proszę o szybką pomoc! Zaraz mam z tego sprawdzian :(
Maturzystka: Suma Sn = a1 + a2 + ⋅⋅⋅+ an początkowych n wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego (an) jest
określona wzorem Sn = n2 − 2n dla n ≥ 1 . Wyznacz wzór na n −ty wyraz tego ciągu.
11 sty 13:53
Godzio: an = Sn − Sn − 1
11 sty 14:00
Janek191:
Sn = n2 − 2n dla n ≥ 1
zatem
Sn −1 = ( n − 1)2 − 2*( n −1) = n2 −2n + 1 − 2n + 2 = n2 − 4n + 3
więc
an = Sn − Sn − 1 = ( n2 − 2n ) − ( n2 − 4n + 3) = 2n − 3
11 sty 17:23
Patri: To jest główny sposób dochodzenia do wyniku?
Dlaczego nie działa Sn+1−Sn? − wtedy an wychodzi 2n−1...
3 maj 20:58
Patri: dobrze, znalazłam w innym zadaniu, ze jest zależność:
Sn=Sn−1+an
3 maj 21:12