pomoże ktoś?
bambi: 27x4 + 54x3 – x – 2 = 0,
11 sty 13:20
Aga1.: 27x3(x+2)−1(x+2)=0
(x+2)(27x3−1)=0
x+2=0 v 27x3−1=0
dokończ.
11 sty 13:23
bambi: no właśnie tylko dotąt umiem...
11 sty 13:52
ZK: (x+2)(3x−1)(9x2+3x+1)=0
x+2=0 lub 3x−1=0 lub 9x2+3x+1=0 dzialaj dalej
11 sty 14:09
Janek191:
x + 2 = 0 ⋁ 27 x3 − 1 = 0
x = − 2 ⋁ x3 = 1/27
x = − 2 ⋁ x = 3√1/27 = 1/3
============================
11 sty 17:13
Bobek: Janek, nie pokazałeś, że w drugiej części alternatywy dwa pozostałe x−y nie działają
11 sty 17:15