wykres funkcji logarytmicznej
Marusia: | | 1 | |
przekształcając wykres funkcji f(x) = log 2 |
| * log x2 (x+2) i podaj jej zbiór |
| | x2 | |
wartości
różne podstawy liczby logarytmowanej, jak uprościć działanie?
11 sty 12:07
needhelp: to wyrazenie to:
11 sty 12:12
Marusia: tak, z jakiej własności logarytmów mogę skorzystać?
11 sty 12:14
needhelp: Ogolnie to zauważ że:
Teraz przeksztalc drugi czynnik iloczynu do podstawy 2. Powinienes wtedy juz cos zauwazyc
11 sty 12:15
camus: | | 1 | |
log2 |
| = − log2 x2 = −logx2 2 |
| | x2 | |
dalej sobie poradzisz
11 sty 12:15
needhelp: camus a skad ci sie cos takiego wzielo? nie mozna ot tak zamienic podstawy z liczba
logarytmowana
11 sty 12:16
camus: | | −1 | |
−log2 x2 = |
| tam zapomniałem odwrocić |
| | logx2 2 | |
11 sty 12:16
needhelp: I tam wyzej powinno byc "Powinnaś"
11 sty 12:17