pochodne funkcji
Agatka: proszę o rozwiązanie
obliczyć pochodne funkcji oraz określić dziedziny funkcji i pochodnych
a) f(x)=x2 ln x
b) f(x)= ex/x
c) f(x)= √1−x2
11 sty 11:56
needhelp: Jesli chodzi o dziedzine to zwroc uwage:
a) liczba logarytmowana
b) mianownik
c) wyrazenie pod pierwiastkiem
Pochdne liczysz ze wzoru na:
a) mnozenie dwoch funkcji (pamietajac ze x2 to zlozenie)
b) iloraz
c) funkcja zlozona, mozna np. zapisac jako (1−x2)1/2
lub potraktowac to jako √a −> (√a)' * a'
11 sty 12:06
11 sty 12:22