pochodna
0v0: Oblicz pochodną: xe(1/x)
11 sty 11:48
0v0: prosze o pomoc

wyszło mi tak: e
1/x) + xe
(1/x) * (−x/x
2) gdzie jest błąd?
11 sty 11:49
b.: błąd jest w różniczkowaniu funkcji wewnętrznej, powinno być:
(1/x)' = −1/x2
a u Ciebie jest w tym miejscu (−x/x2)
11 sty 11:51
camus: (fg)' = f'g + fg'
(f(g))' = f' * g'
| | 1 | |
(xe1x)' = e1x + xe1x*(−1) |
| = e1x(1−1x) |
| | x2 | |
11 sty 11:52
0v0: faktycznie źle policzyłam pochodną z 1/x głupi błąd.. dziękuje po raz kolejny za pomoc
11 sty 11:53
Mila: Pochodna iloczynu
| | 1 | | 1 | |
1*e1/x+x*e1/x*(− |
| )=e1/x(1− |
| ) |
| | x2 | | x | |
11 sty 12:04