Pilne!pomóżcie!Mam obliczyć wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W, gdy: W(
fifa: Mam obliczyć wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W, gdy:
W(x)= 4x3 −5x2 −7x+2
W(x)= 24x3 − 2x2 −5x +1
11 sty 11:34
camus: a)
sprawdzam W(x) dla x=1,−1,2,−2 − całkowite dzielniki wyrazu wolnego
W(−1)=0 zatem W(x) jest podzielny przez (x+1)
(4x
3−5x
2−7x+2):(x+1) = 4x
2−9x+2
−4x
3−4x
2
−−−−−−−−−−−−−−−
−9x
2−7x+2
+9x
2+9x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x+2
−2x−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
W(x)=(x+1)(4x
2−9x+2)=4(x+1)(x−2)(x−
14)
| | 1 | |
x=−1, x=2, x= |
| − pierwiastki wielomianu W(x) |
| | 4 | |
b)drugie podobnie
11 sty 11:42
fifa: dzięki za pomoc już jasne przynajmniej na początek coś jest jak nie dam rady z drugim to się
odezwę
11 sty 11:48