Wektory
Krzysiek: Równoległobok jest rozpięty na dwóch wektorach:
a=(−3,4), b=(1,2)
Obliczyć kąt przecięcia się przekątnych tego równoległoboku.
Więc jedna przekątna będzie sumą tych wektorów:
a+b=(−2,6)=u
Druga zaś różnicą:
a−b=(−4,2)=v
Liczę długości nowych wektorów, oraz ich iloczyn skalarny:
|u|=√40
|v|=√20
u◯v=20
wstawiam do wzoru:
20
√2
cosδ=
=
⇒δ=45◯
√800
2
Czy to jest poprawne rozumowanie?
11 sty 10:26
Mila:Masz dobrze!
Spr. graficznie:
S −srodek BD:
S(−2;3)
AS→=[−1;3]
SA→=[1;−3] ⇒ |SA|=√12+32=√10
SB→=[2;−1] ⇒|SB|=√22+12=√5
SA→ o SB→=2+3=5
5=|SA|*|SB|*cosα⇔5=√10*√5cosα
5
5
√2
cosα=
=
=
√10*√5
√50
2
α=450
11 sty 11:20
Krzysiek: Powinnaś zmienić nick. Twój intelekt sięga nie milę lecz po horyzont.
Dziękuję.