Probabilistyka
sajm:

Trzy zadania z prawdopodobieństwa:
U
b*c−Urna z b kulami białymi oraz c czarnymi
Losujemy bez zwracania jedną kule z urny U
4*1, oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli
czarnej w co najwyżej 3 losowaniu.
Rysunek wyżej,
| | 4 | | 1 | |
w pierwszym wierszu prawdopodobieństwa b − |
| c − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 1 | |
w drugim wierszu prawdopodobieństwa b − |
| c − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 1 | |
w trzecim wierszu prawdopodobieństwa b − |
| c − |
| . |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | | 4 | | 5 | | 13 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
11 sty 10:09
sajm: Losujemy z urny U
1→3 trzy razy kule ze zwracaniem i wynik zapisujemy. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia w którym suma wylosowanych kul wyniesie 6 a w jednym z dwóch
pierwszych losowań wylosujemy kule z numerem 2.
Ω={111,112,113,121,122,123,131,132,133,211,212,213,221,222,223,231,232,233,3
11,312,313,321,322,323,331,332,333}
mocΩ=3
3=27
Ze zbioru Ω usuwamy wszystkie wyniki nie spełniające kryteriów, zostaje:
Ω'={123,213,222,231,321}
11 sty 10:21
sajm: Pierwszy gracz rzuca kostką 4 ścienną z wartosciami 1 3 3 5, drugi gracz losuje przy pomocy
ruletki z wartościami 0 2 2 6. Jakie prawdopodobieństwo na wygraną (wylosowanie większego
numeru) ma każdy z graczy?
Ω={10,12,12,16,30,32,32,36,30,32,32,36,50,52,52,56}
mocΩ=16
Ω
P(A)={12,12,16,36,36,56}
mocΩ
P(A)=6
11 sty 10:28
PW: Co do ostatniego zadania (innych nie czytałem) to powiem, że zbaraniałem. Skąd taki
"egzotyczny" model matematyczny − ta Ω={10,12,12,16,30,32,32,36,30,32,32,36,50,52,52,56}?
Co oni robią z wynikami losowań i ile razy losują? Czegoś w treści zadania brakuje.
Poza tym elementy zbioru muszą być rozróżnialne, nie może być w Ω jednakowych elementów 12 i
12, 32 i 32, 52 i 52.
Co to jest A, a co B?
Co oznacza napis "mocΩP(A)"?
11 sty 11:04