matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Co dalej?
malum:
x
2
−4
x
2
(1−
4
x
2
)
lim
= lim
=
?
x
2
−5x+6
x
2
(1−
5x
x
2
+
6
x
2
)
x→2
11 sty 09:40
camus:
x
2
−4=(x−2)(x+2) x
2
−5x+6 = (x−2)(x−3)
x
2
−4
(x−2)(x+2)
x+2
4
lim
= lim
= lim
=
=−4
x
−
5x+6
(x−2)(x−3)
x−3
−1
11 sty 10:12