beti: jeśli an jest ciągiem geometrycznym to udowodnij, że bn= an+1-an też jest
geometryczny
13 sie 10:49
Dariusz: Niech ciag an bedzie postaci an = a1 * qn-1...zatem mamy:
bn = a1 * qn - a1 * qn-1 ... zatem bn = a1 * qn-1 * (q-1) ... zauwazamy, iz q
jest stala poniewaz pojawila sie w ciagu an ktory jest geometryczny, zatem nasz ciag
jest postaci bn = a1 * z ... gdzie z= qn-1 * (q-1) . Zauwazamy teraz, ze q-1 jest
pewna stala wiec mozna ja pominac mamy wiec; bn = a1 * qn-1 * pewna stala... zatem
nasz ciag jest geometryczny poniewaz stala q-1 pojawia sie w kazdym wyrazie ciagu
poniewaz naszo n>1. ... Teraz jeszcze dowod
bn a1 * qn-1 * x
----- = ---------------------- = q
bn-1 a1 * qn-2 * x
13 sie 21:02