damian92: Na ile sposobów można rozmiescić 20 identycznych kul w 5 numerowanych urnach tak aby kazda
zawierala conajmniej 2 kule?
11 sty 02:00
Mila: 20−2*5=10 umieszczono po 2 kule w każdej szufladzie
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=10
liczba rozwiązań równania, gdzie x
i≥0
11 sty 11:46
PW: Ciekawe zadanie, więc dołączę konstrukcję zbioru zdarzeń elementarnych Ω. Z uwagi na to, że
kule są nierozróżnialne, istotna jest odpowiedź na pytanie: ile kul znajduje się w szufladzie
nr 1, w szufladzie nr 2, ..., w szufladzie nr 5. Zdarzeniami elementarnymi są więc
5−elementowe ciągi
(x1, x2, x3, x4, x5),
w których każdy element może przyjmować wartość ze zbioru {0,1,2,3, ..., 20} spełniające
warunek
x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = 20.
Tak więc pytanie pierwsze: czy umiesz ustalić liczność zbioru Ω?
To oczywiście pytanie pomocnicze do damiana92.
11 sty 14:00
damian92: Nie umiem ustalić liczności zbioru Ω
11 sty 14:02
PW: Bo to wcale nie jest łatwe, trzeba raz zobaczyć.
(1) 1+1+1+ ... +1 = 20
W tej sumie 20 składników wstawiamy przecinki zamiast "+" w dowolnych 4 miejscach, np
1+1+1
, 1+1+1+1
, 1+1+1+1+1+1
, 1+1+1+1
, 1+1+1.
Otrzymaliśmy w ten sposób 5 liczb, których suma jest równa 20:
3 , 4, 6, 4, 3.
Znaków "+" w sumie (1) jest 19, widać więc że liczbę 20 można przedstawić na
sposobów jako sumę 5 niezerowych składników naturalnych, przy czym liczba (2) uwzględnia
kolejność składników.
Możemy zatem powiedzieć, że liczba (2) to liczność zbioru
S
5 − "w każdej z 5 szuflad jest co najmniej jedna kula".
Zbiór wszystkich możliwych zdarzeń elementarnych Ω = S
5∪S
4∪S
3∪S
2∪S
1
(przez S
k oznaczyliśmy zdarzenie "kule rozmieszczono w dokładnie w k szufladach").
Jeżeli umiesz podać liczność każdego ze zbiorów S
k, to uzyskasz liczność Ω.
Po tym doświadczeniu zrozumiesz, co napisała
Mila, dla której
11 sty 17:53
Mila:
Dziękuję,PW. Jeśli Damian ma pytania, to jestem na forum. To jest zadanie z matematyki
dyskretnej.
11 sty 18:52
PW: @Mila: Powiem Ci, że "nie miałem tego na studiach", a szkoda − to są ciekawe zagadnienia.
11 sty 18:58
Mila: Ja też nie miałam. Był wstęp do matematyki, bardzo teoretyczny i abstrakcyjny.( Sporo osób
odpadło po egzaminie, reszty dokonała algebra− abstrakcja, dowód,dowód.....)
Równań diofantycznych też nie było.
11 sty 19:52