Jakiś pomysł na równanie trygonometryczne
Gonzo: Zrobiłem kawałek i nie wiem co dalej
sin 4x + cos 4x = 58
(sin 2x + cos 2x) 2 − 2sin 2x cos 2x = 58
1−2sin 2x cos 2x = 58
−2sin 2x cos 2x = 58 − 1
−2sin 2x cos 2x = −38
11 sty 00:35
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
sin2xcos2x = |
| (4sinxcosx)2 = |
| sin2(2x) |
| | 16 | | 16 | |
11 sty 00:38
jikA:
| | 3 | |
−2sin2(x)cos2(x) = − |
| / * (−2) |
| | 8 | |
11 sty 00:38
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Oczywiście |
| (2sinxcosx)2 = |
| sin 2(2x) |
| | 4 | | 4 | |
11 sty 00:40
Gonzo: sin2x= √32 lub −√32
a cos2x= 12 lub 12
Dobrze myśle ?
11 sty 01:07
jikA:
A skąd wziąłeś nagle cos(2x)?
11 sty 01:09
Gonzo: łooooooo
mój błąd,za bardzo się rozpędziłem z liczeniem
11 sty 01:14