Wyznaczyć granicę
Oleska: | | 2cosx − 2 + x2 | |
lim x→0 |
| |
| | x2 sin2x | |
11 sty 00:06
Oleska: okej to mi wyszło a to ?
11 sty 00:17
Oleska:
11 sty 00:23
Oleska: 
11 sty 10:58
camus: Podpowiedź
x→0
cos(x) = sin(
π2−x)
11 sty 11:07
Oleska: i co to daje? bo nie widzę
11 sty 11:10
camus: | | sinx | | sinx | |
lim (π2−1) |
| =lim (π2−1) |
| = lim sin x : |
| | cos | | sin(π2−1) | |
11 sty 11:16
camus: (π2−x) tam powinno być, literówka mi się wkradła
11 sty 11:16
Oleska: ale x−> pi/2
11 sty 11:20
Oleska: dobra, już to zrobiłam z de l'Hospitala, wyszło −1
11 sty 11:20
camus: Masz rację −1, zapomniałem, że w nawiasie jest (x−π2) =−(π2−x) i stąd ten brakujacy
minus.
11 sty 11:26